torsdag, april 14, 2011

Biltur runt ön

Vi såg redan vid frukost idag att det inte skulle blir någon vind. Efter lite diskuterande bestämde vi oss för att hyra bil och ta en tur runt ön. Vi började resan upp mot Teneriffas högsta topp, vulkanen Teide (3700 möh), från El Medano via Granadilla och upp i bergen. Det är en vacker väg upp som till stora delar går genom någon sorts tallskog. Efter ett par hundra svängar på den krogiga men fina vägen kommer man upp till de öppna fälten med lavasten runt Teide.

Teide från vägen ner på norra sidan.

Den här bilden ger en fingervisning om hur högt Teide är.

Vägen går upp till ca 2200 meter och därifrån går en kabinbana upp till toppen och Teides krater. För att komma upp till området där man ser kratern måste man ha ett tillstånd som man ska ha skaffat innan man åker upp. Eftersom vi körde denna resa på impuls så hade vi inte det och att betala 25 € för att köa en timme till kabinbanan och ändå inte få se kratern kändes inte så lockande så vi rullade ner för bergsvägarna mot Puerto de la Cruz istället. Puerto de la Cruz är en lite större stad som ligger fint vid havet på norra Teneriffa.

Puerto de la Cruz strandlinje.

Det man slås av är hur grönt det är på Teneriffas norra sida, inte alls de steniga miljöer man är van vid på kanarieöarna. Vi fortsatte bilresan västerut på på nordkusten och gjorde avstickare ner i några små byar.

Den lilla byn San Marcos med gröna omgivningar.

I byn Garachico började vi stigningen från kusten upp i bergen igen och de första 5km fick vår Fiat Panda slita hårt uppför en slingrande väg med 180 graders kurvor.

Bilvägen upp från Garachico.

Resan hem gick sedan ner ut utmed västkusten med ett stopp i Los gigantos.

Hamnen i Los Gigantos och de höga (gigantiska?) klipporna som störtar brant ner i havet.

Inga kommentarer: